Salát s roastbeefem a variací z cibulek

Roastbeef a marináda: 600 g nízkého roštěnce, 50 g kremžské hořčice, 50 ml oleje, 20 ml worcesterské omáčky, drcený pepř, sůl.

Zelenina do salátu: 20 cm zelené části pórku, 1 menší červená cibule, 120 g sterilovaných cibulek, 6 rajčat, worcesterská omáčka, červený vinný ocet, dýňový olej, mletý bílý pepř, sůl, hrst pažitky.

Toasty bagetky nebo toastový chléb, máslo, stroužek česneku, sušený tymián, sůl.

Z hořčice, oleje, worcesterské omáčky a pepře vymícháme marinádu, kterou důkladně vetřeme do masa a necháme proležet, nejlépe přes noc. Maso vyjmeme z lednice cca hodinu před tepelnou úpravou. Roštěnec zprudka opečeme na pánvi na troše oleje ze všech stran, potřeme zbytkem marinády, osolíme a přeložíme na mřížku, kterou umístíme na plech s trochou vody (odkapávající šťáva se tak nepřipéká a voda zároveň zvlhčuje vzduch v troubě). Pečeme ve vyhřáté troubě na 120 °C asi ¾ hodiny. Maso necháme vychladnout a poté je nakrájíme na tenké nudle. Zeleninu nakrájíme nadrobno, smícháme s masem, ochutíme worcesterskou omáčkou, vinným octem, dýňovým olejem, pepřem a solí. Promícháme, necháme odležet, při podávání sypeme pažitkou a doplníme toasty. Česnek utřeme se solí, smícháme s máslem a sušeným tymiánem. Ochuceným máslem potřeme rozkrojené toasty a zapečeme.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz